Von Bellin mielestä yhdistyksen keskustelukulttuuri ei toivota ihmisiä tervetulleiksi.
Prometheus-leirin tuki ry:n syyskokous järjestetään 5.-6. marraskuuta, ja kokouksessa järjestetään myös hallitusvaalit. Protu haastatteli ehdolle asettunutta helsinkiläistä Mirko von Belliä, 21.
Mikä on protutaustasi?
Kävin leirini vuonna 2017. 2018 vedin leirin ja aloin käymään aktiivisesti Helsingin paikallisprotussa. Vuonna 2019 hain tiimiin, mutta en päässyt, ja lisäksi hain myös WWW-työryhmään, mutta hakemukseeni ei reagoitu. Samana vuonna minusta tuli myös Helsingin paikallisryhmän vetäjä. Vuonna 2020 pääsin lopulta WWW-työryhmään. 2021 pääsin leiritiimiin ja hallitukseen, jonka jälkeen tulin heti valituksi varapuheenjohtajaksi. Lisäksi samana syksynä minut lisättiin paikallisjaostoon. Tänä vuonna olen vetänyt kaksi leiriä ja lähiaikoina olen päässyt Protun toimitukseen.
Mikä sai sinut haluamaan lähteä yhdistyksen hallitukseen?
En ole enää tässä vaiheessa ihan varma, koska siitä on jo yli vuosi. Jokin tällaisessa hallitustyössä vetoaa minuun. Havaitsin, että oli mahdollisuus hakea hallitukseen, ja sitten tein niin.
Lähdit ensimmäisen kerran hallitukseen vuoden 2021 kevätkokouksessa. Miten tämänhetkiset ajatuksesi eroavat puolentoista vuoden takaisista?
Tässä ajassa on ehtinyt tapahtumaan aika reippaasti muutoksia. On vähän vaikeaa sanoa, mitä silloin on ajatellut. Tällä hetkellä ajattelen, että hallitustyö on ihan mukavaa. Kokoukset ovat tietysti vähän pitkähköjä, mutta niissä on hyvää keskustelua. On mukavaa olla tietyssä mielessä asian ytimessä ja että pystyy seuraamaan useita osa-alueita sen sijaan, että keskittyisi vain yhteen. Näen, että minulla olisi vielä annettavaa.
Toimit koko edellisen kautesi yhdistyksen varapuheenjohtajana. Miten päädyit tehtävään?
Yleisesti ottaen koen, että olen itse asiassa ihan hyvä kaikissa tällaisissa johtohommissa. Kun keskusteltiin hallituksen kokouksessa vuoden 2021 kevätkokouksen jälkeen, todettiin, että pitää nimittää uusi varapuheenjohtaja, koska edellinen (Alma Koivisto) oli juuri nimitetty puheenjohtajaksi. Tällöin minut valittiin ainoana ehdokkaana.
Oletko edelleen kiinnostunut varapuheenjohtajan tehtävästä?
Se on erinomainen kysymys. Jossain määrin kyllä, mutta se on jossain määrin sidonnaista siihen, keitä liittyy nyt hallitukseen ja mitkä heidän intressinsä ovat, koska minulla on myös jotain kiinnostusta ottaa sellaisia virkoja Protun sisällä, jotka estäisivät varapuheenjohtajana olemisen. Toisaalta koen, että varapuheenjohtajana teen sellaisia asioita, joissa pystyn tarjoamaan aika paljon ihan vain sillä, että olen suhteellisen hyvin saavutettavissa ja pystyn osallistumaan kokouksiin ja tällä hetkellä en ole ihan varma, olisiko tässä tulevassa hallituksessa sitten sellaisia ihmisiä jotka pystyisivät sitoutumaan tällaiseen aika ”aina saatavilla” -tyyppiseen asemaan. Monilla hallituksessa ei ole ajallisia resursseja sen tyyppiseen hommaan. Jos vaikuttaa siltä että on vaikeaa saada varapuheenjohtajia, niin siinä tapauksessa varmaan haen varapuheenjohtajaksi. Mutta jos vaikuttaisi siltä, että on kaksi innokasta varapuheenjohtajaa, niin harkitsen, että haen jotain muuta korkeaa virkaa. Mielelläni jatkaisin kyllä jossain korkeassa virassa, sillä vaikka en ole mikään suuri vaikuttaja siellä, niin minulla on tietynlaista byrokraattisuutta, joka on hyödyksi, varsinkin kun jotkut johtohenkilöt ovat varsin idealistisia. Ja idealismi on positiivinen ominaisuus, on hyvä että on monenlaisia henkilöitä.
Keihin viittaat tällä?
Viittaan esimerkiksi puheenjohtajamme Alma Koivistoon. Hänellä on vahvat tavoitteet ja toiveet siitä, miltä järjestö näyttää tulevaisuudessa. Tietysti jos on unelma, niin matkalla voi unohtua sellaisia asioita, jotka voivat tuntua tylsiltä tai byrokraattisilta. On hyödyksi, että on myös ihmisiä, jotka ovat erityisen hyviä pohtimaan kysymyksiä siitä, että miten tämän idean voisi toteuttaa tai voidaanko tällaista päätöstä nyt tehdä, vai onko joku muu prosessi, joka täytyy toteuttaa ensin.
Mihin viittaat näillä mainitsemillasi korkeilla viroilla?
Yhdistyksessä on olemassa tietyt tehtävät, jotka ovat korkean hallinnon tehtäviä: Puheenjohtaja, varapuheenjohtajat, talous- ja työvaliokunnan puheenjohtajat ja pääsihteeri. Nämä ovat ne virat joihin viittaan.
Mikä on motiivisi pyrkiä varapuheenjohtajaksi?
Tässä vaiheessa motiivini on se, että olen tehnyt sitä ennenkin ja koen, että teen silloin jotain hyödyllistä, jolloin voisin tehdä sitä jatkossakin.
Mikä tekee sinusta sopivan hallituksen jäsenen?
Tämä on haastava kysymys. En ole varma, mikä sopiva hallituksen jäsen on. Usein ajatellaan, että hallituksen jäsenen pitää olla todella fiksu ja puhelias. Se on yleinen ylilyönti. Oikeastaan hallitustoimintaan tarvitaan vain kirjo erilaisia ääniä. Koen, että minulla on oma ääneni. Ehkä isoin juttu on se, että pääsen kokouksiin ja pääsen tutustumaan kokousmateriaaleihin etukäteen.
Minkä koet olleen isoin saavutuksesi kuluneella hallituskaudella?
En koe kokeneeni mitään isoja saavutuksia. Isoin asia on se, että olen tasaisesti kyennyt osallistumaan ja vaikuttamaan. Olen myös tyytyväinen, että olen pystynyt vaikuttamaan tietosuojan puolesta.
Minkä koet olleen hallituksen isoin saavutus kuluneella kaudella?
Arvot, visio ja missio olivat iso juttu.
Minkä koet olleen isoin epäonnistumisesi kuluneella kaudella?
En tiedä koenko, että minulla on ollut mitään erityisen isoa epäonnistumista. Se on ehkä asia, josta muilla ihmisillä saattaa olla enemmän mielipiteitä. Jos mietitään että mitä muuttaisin, niin toivoisin, että jotkin keskeneräiset dokumentit olisivat olleet valmiita kolme kuukautta sitten.
Mihin dokumenttiin viittaat?
Pisimpään työn alla on ollut kevätkokouksen pöytäkirja.
Minkä koet olleen hallituksen isoin epäonnistuminen kuluneella kaudella?
Epäonnistuminen kommunikoida päätöksistä ja varmistaa, että kirjaukset ja keskustelun tulokset ovat selkeitä. On ollut ongelmia, että eri ihmisillä on ollut eri mielipiteitä siitä, mitä on keskusteltu. Myös hallituksen sisäinen ja hallituksen ja muiden toimielinten välinen kommunikaatio on ollut puutteellista.
Mikä on mielestäsi tällä hetkellä yhdistyksen isoin ongelma?
Toimintakulttuurissamme on paljon parannettavaa. On ongelmia siinä, miten asioista voidaan keskustella asiallisesti. On harmillisen paljon kiusaamisen tyylistä toimintaa. Se on yksi isoimmista esteitä monien ihmisten osallisuuteen, koska he kokevat etteivät ole tervetulleita, sillä puhuvat tai pukeutuvat väärin.
Hallitus päätti syyskuun kokouksessaan budjettiesityksestä vuodelle 2023. Esityksessä esimerkiksi leirimaksuja ja jäsenmaksuja nostettiin, koulutuskoordinaattorin työsuhdetta ei jatkettu ja jatkoleirien hintoja ei-jäsenille nostettiin merkittävästi. Mitä mieltä olet henkilökohtaisesti yhdistyksen taloustilanteesta?
Yhdistyksen taloustilanne on kelvollinen, mutta ei hyvä. Meillä on paljon kuluja ja voi ilmetä paljon yllätyskuluja. On hyvä, että on rahaa säästössä. En tykkää nostaa leirimaksuja. Vaikka alennuksien hakemista helpotetaankin, niin se silti rajaa joitakin ihmisiä pois. Toisaalta toinen vaihtoehto on leikata, ja en ole valmis leikkaamaan mistään. Meidän kuuluukin käyttää rahaa aktiiveihimme. Näen, että tämä budjetti on fiksu, ja tällaisia korotuksia voidaan tehdä, jotta voimme antaa enemmän aktiiveille.
Kevään budjettipohdinnoista syntyneessä konfliktissa olit Protun tietojen mukaan vahvasti toimiston toimintaa vastaan. Olet kuitenkin ollut aiheesta varsin hiljainen. Mikä on näkemyksesi keväisistä tapahtumista?
Olen ollut hiljainen ja aion jatkaa hiljaa olemista, sillä minut on saatettu käsitykseen, että varapuheenjohtajana puheideni tulee olla linjassa yhdistyksen kanssa. Yksityishenkilönä minulla on vahva käsitys siitä, millainen retoriikka ja toiminta on sopivaa ammattilaisilta. Koin, että toiminta oli sopimatonta toimistolta. Viestinnän ammattilainen kirjoittaa raflaavan tekstin, joka jollain tavalla vääristelee hallituksen tekemää päätöstä. Toivon, että jatkossa asiat voitaisiin hoitaa sivistyneesti ja varmistaa, että kaikilla on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin.
Toisin kuin von Bell haastattelussa sanoo, kyseisen tekstin kirjoitti yhdessä koko toimiston henkilökunta, ei yksittäinen henkilö.
Mitä asioita ajaisit eteenpäin hallituksessa?
En tiedä. Tahtoisin edistää tervettä keskustelukulttuuria ja avoimuutta ja yhdenvertaisuutta. Lisäksi tietosuojaan liittyvät asiat ovat lähellä sydäntäni.
Keiden hallituslaisten kanssa koet olevasi eniten samaa mieltä asioista?
Ei ole hallituslaisia, joiden kanssa olen samaa mieltä tai edes usein samaa mieltä. On asioita, joista tiedän hallituslaisten olevan samaa mieltä kanssani. Olen ollut usein samaa mieltä Veeti Veteläisen ja Venla Hannukselan kanssa.
Mitä sanoisit ihmiselle, joka pohtii ehdolle lähtemistä?
Lähde ehdolle.
Ehdolle voi asettua kuka vain yhdistyksen jäsen taustasta tai kokemuksesta riippumatta. Ehdokkaaksi voi asettua laittamalla vaalilautakunnalle sähköpostia osoitteeseen vaalit@protu.fi.
Juttua päivitetty 14.11.2022 klo 0.46 lisäämällä tieto siitä, että jutussa mainittu viesti oli toimiston työntekijöiden yhdessä kirjoittama, ei yksittäisen henkilön.